Salutare. Sunt Roxana. Și vreau să îți povestesc cum mi-am făcut o afacere pornind de la dulcele meu preferat din copilărie: înghețată.
De mică mi-am descoperit pasiunea pentru gătit, pentru inovat în bucătărie. Am petrecut 15 ani în Italia și Elveția, unde am trecut de la pasiune la profesionalism în domeniul culinar alături de cei mai buni chefi bucătari și patiseri gelatieri italieni din cadrul școlii ”Alma Scuola Internazionale della Cucina Italiană din Parma și a chefilor bucătari din cadrul cursurilor din Elveția.
Am devenit cofetar gelatier. Reîntoarsă acasă în Cluj, orașul meu drag, am vrut să îmi pun în aplicare cunoștințele culinare și să pornesc o afacere care să îmi aducă satisfacțîi și să îmi permită să îmi petrec timp și cu fetiță mea de 5 ani. Iar ”L'Albero dei Sogni” sau ”Pădurea de vis” a fost inspirația mea din cadrul show-ului culinar Chefi la Cuțite, un deșert în care elementul principal a fost un copac de ciocolată și totodată începutul micii mele afaceri cu înghețată moleculară.
Știu, vrei să mă întrebi ce e înghețată moleculară?
Este o înghețată cu azot potrivită pentru evenimente, pregătită de mine chiar în față clienților , o înghețată 100% naturală , proaspătă și sănătoasă și cu un efect vizual deosebit . Este un adevărat show culinar live care îi încânta pe cei mici dar și pe cei mari.
Efectul de ”norul de fum” datorat răcirii este atracția acestui show, după care gustul înghețatei unice îți încânta simțurile gustative. Înghețată realizată cu azot lichid, fără chimicale, coloranți sau conservanți, cu puține grăsimi și zahăr, realizată doar cu ingrediente naturale premium de cea mai bună calitate și fructe de sezon este o idee nouă și unică pe piață românescă, o idee inovativă pregătită după rețete tradiționale italiene.
Aș zice că cel mai bine vezi cu ochii tăi…
Te invit pe site-ul meu și pe pagină de Facebook GelateriaMoleculara și pentru că acolo nu simți și gusturile, o să îți spun doar că, pe lângă cele clasice, am făcut o mulțime de combinații originale printre care lavandă&afine, violetă de Parma, iasomie, hibiscus, trandafir și ciocolată albă belgiană. Iar pentru iubitorii de gusturi fine am creat colecția de gelato și sorbeto cu alcool, de la prosecco, Moscato D´Ăști, Baileys, Sorbet de lămâie cu Vodcă, renumitul aperitiv italian Aperol Spritz sau Champagne DOP .
Cum a afectat criză sanitară afacerea mea?
Criză sanitară a început exact pe când așteptăm un nou sezon foarte prosper de evenimente. După multă muncă și mulți bani investiți pentru promovarea noului an la târgurile de nunți și foarte multe contracte semnate, a căzut totul. Nu neg că am fost într-o disperare și panică totală, mai ales că multe evenimente au fost anulate și amânate pentru 2021.
Am avut norocul de întră online în grupul de Facebook “Susținem producătorii autohtoni'' unde micii producători au început să își promoveze produsele alimentare cu livrare la domiciliu. A fost un real ajutor, grupul a crescut într-o săptămâna la peste 11000 persoane din Cluj chiar depășind 35000 persoane în total. Iar eu mi-am adaptat afacerea și am propus cutia de 1 kg cu înghețată moleculară cu livrare la domiciliul clientului.
Ce a salvat afacerea mea?
Această solidaritate sincer m-a salvat, am reușit să supraviețuiesc financiar, să îmi plătesc furnizorii și nevoile personale ale familiei. Nu am avut aceleași câștiguri că și la o nuntă de 200 - 400 persoane, dar totuși am reușit să'' plutesc'' și să mă '' salvez'' din această situație dezastruoasă. A fost foarte greu pentru că eu fac totul singură: preluăm comenzile, fugeam după marfă, producem înghețată, o ambalăm și tot eu o distribuiam. Lucrăm de dimineață de la ora 7 și uneori și până la 2 noaptea, dar când ești și antreprenor și mama care își întreține copilul, nimic nu poate să îți stea în cale!
Încet au revenit micile petreceri, cu grupuri până la 50 persoane, botezuri mici, petreceri de copii, unii miri nu au dorit să amâne nuntă încă un an, chiar dacă aveau pe lista 350 invitați, acum au decis că vor face și cu cei 50 permisi. Între timp eu continui și cu livrările, dar nu mai merg la fel de bine că atunci când erau restricțiile și când lumea a simțit acel puternic sentiment de solidaritate cu micii antreprenori.
Am încredere însă că voi găși soluții și noi strategii pentru afacerea mea. În antreprenoriat e nevoie de curaj, multă muncă și idei bune.
Cu drag,
Roxana