Cumpara de la o afacere mica

Inghetata moleculara – o afacere cu magie vizuala si gustativa

oct. 01, 2020

Salutare. Sunt Roxana. Si vreau sa iti povestesc cum mi-am facut o afacere pornind de la dulcele meu preferat din copilarie: inghetata.

De mica mi-am descoperit pasiunea pentru gatit, pentru inovat in bucatarie. Am petrecut 15 ani in Italia si Elvetia, unde am trecut de la pasiune la profesionalism in domeniul culinar alaturi de cei mai buni chefi bucatari si  patiseri gelatieri italieni din cadrul scolii ”Alma Scuola Internazionale della Cucina Italiana din Parma si a chefilor bucatari din cadrul cursurilor din Elvetia. 

Am devenit cofetar gelatier. Reintoarsa acasa in Cluj, orasul meu drag, am vrut sa imi pun in aplicare cunostintele culinare si sa pornesc o afacere care sa imi aduca satisfactii si sa imi permita sa imi petrec timp si cu fetita mea de 5 ani. Iar ”L'Albero dei Sogni”  sau ”Padurea de vis” a fost inspiratia mea din cadrul show-ului culinar Chefi la Cutite, un desert in care elementul principal a fost un copac de ciocolata si totodata inceputul micii mele afaceri cu inghetata moleculara.

 

Stiu, vrei sa ma intrebi ce e inghetata moleculara? 

Este o inghetata cu azot potrivita pentru evenimente, pregatita de mine chiar in fata clientilor , o inghetata 100% naturala , proaspata si sanatoasa si cu un efect vizual deosebit . Este un adevarat show culinar live care ii incanta pe cei mici dar si pe cei mari.

Efectul de ”norul de fum” datorat racirii este atractia acestui show, dupa care gustul inghetatei unice iti incanta simturile gustative. Inghetata realizata cu azot lichid, fara chimicale, coloranti sau conservanti, cu putine grasimi si zahar, realizata doar cu ingrediente naturale premium de cea mai buna calitate si fructe de sezon este o idee noua si unica pe piata romanesca, o idee inovativa pregatita dupa retete traditionale italiene.

As zice ca cel mai bine vezi cu ochii tai…

Te invit pe site-ul meu si pe pagina de Facebook GelateriaMoleculara si pentru ca acolo nu simti si gusturile, o sa iti spun doar ca, pe langa cele clasice, am facut o multime de combinatii originale printre care lavanda&afine, violeta de Parma, iasomie, hibiscus, trandafir si ciocolata alba belgiana. Iar pentru iubitorii de gusturi fine am creat colectia de gelato si sorbeto cu alcool, de la prosecco, Moscato D´Asti, Baileys, Sorbet de lamaie cu Vodca, renumitul aperitiv italian Aperol Spritz sau Champagne DOP .

Cum a afectat criza sanitara afacerea mea?

Criza sanitara a inceput exact pe cand asteptam un nou sezon foarte prosper de evenimente. Dupa multa munca si multi bani investiti pentru promovarea noului an la targurile de nunti si foarte multe contracte semnate, a cazut totul. Nu neg ca am fost intr-o disperare si panica totala, mai ales ca multe evenimente au fost anulate si amanate pentru 2021.

Am avut norocul de intra online in grupul de Facebook “Sustinem producatorii autohtoni'' unde micii producatori au inceput sa isi promoveze produsele alimentare cu livrare la domiciliu. A fost un real ajutor, grupul a crescut intr-o saptamana la peste 11000 persoane din Cluj chiar depasind 35000 persoane in total. Iar eu mi-am adaptat afacerea si am propus cutia de 1 kg cu inghetata moleculara cu livrare la domiciliul clientului. 

Ce a salvat afacerea mea?

Aceasta solidaritate sincer m-a salvat, am reusit sa supravietuiesc financiar, sa imi platesc furnizorii si nevoile personale ale familiei. Nu am avut aceleasi castiguri ca si la o nunta de 200 - 400 persoane, dar totusi am reusit sa'' plutesc'' si sa ma '' salvez'' din aceasta situatie dezastruoasa. A fost foarte greu pentru ca eu fac totul singura: preluam comenzile, fugeam dupa marfa, producem inghetata, o ambalam si tot eu o distribuiam. Lucram de dimineata de la ora 7 si uneori si pana la 2 noaptea, dar cand esti si antreprenor si mama care isi intretine copilul, nimic nu poate sa iti stea in cale!

Incet au revenit micile petreceri, cu grupuri pana la 50 persoane, botezuri mici, petreceri de copii, unii miri nu au dorit sa amane nunta inca un an, chiar daca aveau pe lista 350 invitati, acum au decis ca vor face si cu cei 50 permisi. Intre timp eu continui si cu livrarile, dar nu mai merg la fel de bine ca atunci cand erau restrictiile si cand lumea a simtit acel puternic sentiment de solidaritate cu micii antreprenori.

Am incredere insa ca voi gasi solutii si noi strategii pentru afacerea mea. In antreprenoriat e nevoie de curaj, multa munca si idei bune. 

 

Cu drag,

Roxana

Blogul BT Mic Blogul BT Mic Blogul BT Mic