Cumpara de la o afacere mica

De la oraseni la fermieri cu renume - Casa Toderas

sept. 09, 2020

Salutare. Suntem Amalia si Calin si vrem sa iti povestim despre mica noastra afacere de familie.

Este vorba de fapt despre o ferma de familie, din care noi am facut o afacere, creand un brand - Casa Agricola Toderas. Totul a pornit in urma cu aproximativ 6 ani, eram stabiliti in Oradea, eram oraseni cu acte in regula, cu casa, cu masina, cu serviciu, cu copil, dar a intervenit un moment de cotitura in viata noastra. Atunci ne-am mutat la tara si am preluat ferma familiei, cultivarea legumelor fiind o indeletnicire mai veche a bunicilor si parintilor.

Pe atunci exista doar un mic solar pentru productia de legume. Am muncit, am imbunatatit, am dezvoltat, am investit tot ce aveam. Iar in acest moment, o spunem cu bucurie, avem 4 solarii, aproximativ 1 ha de legume in camp plus utilaje si un nume recunoscut pe piata.

 

Ce producem si unde vindem?

Producem toata gama de legume: rosii, ardei, vinete, varza, salata, castraveti, etc. In mare parte vindem direct de la ferma, la magazinele din jurul comunei Holod, dar mai avem si clienti in Oradea - in special restaurante si firme de catering. In urma cu 3 ani am achizitionat un magazin mobil, practic este un microbus amenajat si destinat pietelor mobile.

Ce apreciaza clientii la produsele noastre?

Clientii nostri sunt acei oameni care doresc sa consume legume proaspete, produse la tara, in sistem de productie agricol si nu industrial. Noi, ca ferma de familie care ofera un produs local si proaspat, avem creata o piata formata din acei consumatori care vor o leguma cu gust, culeasa azi si livrata cel tarziu maine. Asta credem ca este avantajul produselor noastre.

Agricultura si online-ul?

Perioada aceasta ne-a aratat inca o data ca unde e problema, e si solutia. Iar noi, ca producatori locali de legume, ne-am adaptat si am oferit clientilor posibilitatea sa comande online pe pagina noastra de Facebook Casa Toderas. Am asigurat, de asemenea, distribuirea produselor la domiciliul clientilor. A fost o crestere in vanzari, au aparut clienti noi. Dupa ridicarea restrictiilor de deplasare, clientii casei au revenit fizic, dar au venit si cei noi care comandasera online, multumiti de calitatea produselor primite anterior. 

Ce vrem sa facem in viitor?

Dorim in continuare sa ne dezvoltam ferma. Pentru noi nu este o afacere, este o pasiune, un stil de viata si ne place sa oferim clientilor ce e mai bun. In acest moment mai construim o sera, nu pentru a produce mai mult, ci pentru a produce mai diversificat. Vom asigura astfel o gama mai variata de legume proaspete, mai devreme decat sezonul normal de cultura avand in vedere ca productia in spatii potejate este mult mai timpurie decat productia in camp.

De unde motivatia noastra sa continuam dezvoltarea fermei?

Sa stii ca nu e usor sa muncesti in agricultura. Cum ziceam, venim de la oras si nu o data ne-am gandit ca e mai usor ca angajat. Dar ferma ne-a devenit pasiune. Si multumirea clientilor cand revin si spun ca legumele noastre au gust este cea mai mare satisfactie.  Un client ne-a dat si ideea sloganului nostru. Dupa ce a incercat cateva soiuri de rosii pe care le cultivam si care sunt produse din seminte exclusiv romanesti, a exclamat incantat: „Toti fac tomate, dar voi faceti ROSII!”

 

Cu drag,

Amalia si Calin

Blogul BT Mic Blogul BT Mic Blogul BT Mic Blogul BT Mic Blogul BT Mic