Cumpara de la o afacere mica

Un fast-food de la care mananca si concurenta!

oct. 08, 2020

Salut. Sunt Mariana si astazi vreau sa iti povestesc despre “my american dream” sau cum am deschis micul meu fast-food.

De cand ma stiu am avut “spirit antreprenorial”, niciodata nu m-am impacat prea bine cu statutul de “angajat”. Prima ocazie pe care am avut-o a fost in 1994, cand am calatorit la Istanbul. La vremea aceea, mergea foarte bine vanzarea de produse aduse din Turcia si mi-am zis: ”asta pot sa fac si eu”.

Asa ca am deschis prima mea afacere, comert cu haine. A fost greu, dar lipsa de experienta nu m-a descurajat, cu ambitie am reusit sa pun pe picioare un magazin in Mioveni, langa Pitesti. Iar in 1999 am devenit proprietara spatiului respectiv. Au trecut ceva ani si din ce in ce mai des imi venea in cap ideea ca vreau altceva: stii, ca la americani, cand au o afacere de familie, toti sunt implicati, apoi o preia generatia urmatoare. Copiii mei erau la munca in afara. Le-am spus ce imi doresc, ne-am sfatuit care ar fi acea afacere pe care am duce-o mai departe ca familie.

Asa a incoltit ideea unui fast-food, o afacere pe care am fi facut-o cu pasiune si in care s-ar fi implicat toata familia.

Ce s-a intamplat?

In 2018 ne-am mobilizat si am investit tot ce aveam in aceasta idee. Spatiul a fost utilat, transformat intr-un loc in care clientii sa se simta bine si sa serveasca produse gustoase: burgeri, coaste cu sos BBQ, meniuri de pui, cartofi deliciosi etc. Cuvantul cheie pentru noi este “calitate” si majoritatea ingredientelor folosite sunt proaspete, achizitionate de la producatori locali. Am avut doi ani in care am crescut, clientii ne-au cunoscut, ne-au apreciat, au revenit iar si iar. Poti sa vezi comentariile lor pe pagina noastra de Facebook American BBQ - Burger - Ribs.

Cum am simtit noi concurenta in aceasta afacere?

Este un domeniu in care activeaza foarte multe afaceri. Noi am avut de la inceput o gluma in familie, un motto ca sa zic asa: Vrem sa facem produse atat de bune, incat si concurenta sa manance de la noi! Si ce e amuzant e ca am vazut acest lucru intamplandu-se in realitate.

Cum ne-a fost in ultimele luni?

Nu sunt prapastioasa, dar as zice catastrofal. Nu strica sa facem haz de necaz, dar acesta este adevarul. Am fost nevoiti sa inchidem temporar afacerea. Nu o sa ma plang prea mult, am redeschis si am reluat activitatea. Pentru ca sunt un om ambitios, muncesc pana la epuizare, daca e cazul si am incredere ca vom ajunge din nou la incasarile de dinaintea acestei pandemii. In plus, pentru ca, asa cum ziceam, spiritul antreprenorial este cel care ma ghideaza si ne ghideaza ca familie, ne dorim sa deschidem o clatitarie, intr-o noua locatie.

Ce as vrea sa spun antreprenorilor care trec prin situatii dificile, ca noi?

Sa fie optimisti. Sa isi aduca aminte ca “antreprenor” esti si in vremuri bune si in vremuri grele. Nu trebuie sa renuntam. Trebuie sa muncim si daca situatia o impune sa ne adaptam: ca trecem in online, ca optimizam costurile, ca deschidem o alta afacere, pentru fiecare, solutia poate fi diferita. Dar important este sa nu renuntam.

 

Cu optimism,

Mariana

Blogul BT Mic Blogul BT Mic Blogul BT Mic Blogul BT Mic